Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Τα Χελιδονίσματα της πρώτης του Μάρτη και το ξυλόγλυπτο χελιδόνι από το Κατσιδώνι

Ο Μάρτης από παλιά συνδεόταν με τον ερχομό των χελιδονιών μια και μέχρι πρόσφατα  πριν οι ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές αναστατώσουν και τον αιώνιο κύκλο των αποδημιών, αυτά  ερχόταν σταθερά τέτοια εποχή. Για να  υποδεχτούν  την  Άνοιξη της οποίας σύμβολο αποτελούσε το χελιδόνι  την πρώτη ή την 21 Μαρτίου  ημέρα της εαρινής ισημερίας, τα παιδιά γυρνούσαν στα σπίτια κρατώντας ένα  ομοίωμα τους, την «χελιδόνα»  και τραγουδούσαν ένα είδος καλάντων τα «χελιδονίσματα». Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.  Χελιδόνισμα που τραγουδούσαν στην αρχαία Ρόδο επίσης  παιδιά  περιφέροντας  ομοίωμα χελιδόνας,  διέσωσε ο Αθηναίος στους Δειπνοσοφιστές  του γύρω στο 200.π.Χ.

Οι πρώτοι στίχοι λένε :

                                «Ήλθ' ήλθε χελιδών
                                  Καλάς ώρας άγουσα
                                  Καλούς ενιαυτούς
                                  Επί γαστέρι λευκά
                                  Απί νώτα μέλαινα»
                                  Που σημαίνει
                                  Ήρθε, ήρθε το χελιδόνι
                                  Που φέρνει καλές ώρες
                                  Και καλά χρόνια
                                  Είναι λευκό στην κοιλιά
                                  Και μαύρο στη ράχη.

Τα κάλαντα του Μάρτη  έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές της  Ελλάδας σε διάφορες παραλλαγές που πολλές θυμίζουν το  πιο πάνω αρχαίο χελιδόνισμα .

«Ήρθε ήρθ’ η χελιδώνα / ήρθενε κι η μελιδόνα κλπ»  λέει ένα χελιδόνισμα από την επαρχία Ηρακλείου που διέσωσε η μεγάλη λαογράφος Ευ. Φραγκάκη. 

Χελιδονίσματα έχουν καταγραφεί και στα δυτικά του νομού Λασιθίου αλλά θα πρέπει να τα τραγουδούσαν παλιά με περιφορά χελιδόνας και στην επαρχία  Σητείας,   όπως μας  δείχνει ένα ξυλόγλυπτο χελιδόνι από το Κατσιδώνι  που στηρίζεται πάνω σε μια  βάση με ανάγλυφα σχήματα που θυμίζουν άνθη και ανθοφορία. Κατά τον μεγάλο Κατσιδωνιώτη καθηγητή και πρύτανη της λαογραφίας Γ. Σπυριδάκη που το κατέθεσε στο Κέντρο Έρευνας  Ελληνικής Λαογραφίας (όπου και η φωτογραφία),  αυτό  είναι  παλαιότερο του 1890.  


 Κατσιδώνι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου